Nieuws – RADIO TOTAAL NORMAAL Spring naar inhoud

Nieuws

Het nieuwe zesdelige Net5 Powered by LINDA. programma Olcay & Huiselijk Geweld is vanaf woensdag 4 maart te zien bij Net5. Olcay Gulsen, die opgroeide op in een gezin waar huiselijk geweld plaatsvond, onderzoekt in dit programma waarom er zo’n taboe zit op spreken over geweld achter de voordeur. Op zoek naar antwoorden gaat ze in gesprek met haar moeder, zussen, slachtoffers en plegers.

Olcay Gulsen maakt persoonlijke serie over Huiselijk Geweld

https://www.net5.nl/programmas/olcay-huiselijk-geweld/

Huiselijk geweld is een verborgen probleem van enorme omvang. Jaarlijks worden in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Elke zes minuten komt er een melding binnen bij de instanties. Voor sommige slachtoffers is het te laat: in 2018 kwamen er 33 vrouwen om het leven door (ex)- partnergeweld. De cijfers liegen er niet om. Maar roepen ook veel vragen op: waarom gaan slachtoffers vaak niet weg? Wat drijft iemand tot huiselijk geweld? En wat is ervoor nodig om het geweld te doorbreken? Wat is het effect op kinderen? Wat kan de omgeving doen? En heeft de politiek genoeg aandacht voor huiselijk geweld?


Tijdens de serie volgt Olcay een aantal vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Vrouwen die hun leven nog steeds niet zeker zijn, vrouwen die ervoor kiezen om bij hun partner te blijven en vrouwen die alleen verder proberen te gaan. Lukt het ze om uit de gewelddadige situatie te stappen? Ook gaat Olcay in gesprek met mannen die mishandeld worden door hun vrouw, loopt ze mee met de politie en spreekt ze met instanties en psychologen.
Olcay’s persoonlijke verhaal loopt als een rode draad door de serie. Zo bezoekt ze de opvanglocatie waar ze als kind met haar moeder en zussen verbleef. Ze gaat voor het eerst in gesprek met haar moeder over het geweld dat ze meemaakte in haar ouderlijk huis. En ze heeft een emotioneel gesprek met haar vier zussen over de impact van deze periode op hun leven.