HOMOSEKSUALITEIT in de sport
Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Dat wetende is het bizar hoeveel progressie we als maatschappij hebben gemaakt in die 34 jaar. We staan binnen Europa als land op de 2e plek in homoacceptatie, onder IJsland.
Frappant is het, dat binnen de sport, zeker de topsport, weinig mensen openlijk uitkomen voor hun homoseksualiteit. In 2021 waren er bijvoorbeeld 600 eredivisie voetballers, waarvan er geen een openlijk homoseksueel is. Oftewel, ondanks dat we het als maatschappij vrij goed doen in de acceptatie, zijn er nog wel wat stappen te maken.
Waarom komen mensen er niet voor uit dat ze homoseksueel zijn? Heeft dit te maken met homofobie? Waarom zit er zo’n groot verschil tussen homoacceptatie in Nederland in z’n algemeenheid, en het uitkomen voor je homoseksualiteit in de sport? Hoe gaat het als je er wél voor uit komt in de sport? En waarom zou je het niet doen? Waarom doet het er überhaupt toe?
We spreken we
1. Thijs de Greef Hockeyspeler Thijs de Greeff (36) kwam als international niet uit voor zijn homoseksualiteit.
2. Looi van Kessel
Looi van Kessel is universitair docent aan het Leiden University Centre for the Arts in Society Assistant Professor in Literary Studies and Gender Studies Coordinator Minor Gender and Sexuality in Society and Culture Editor-in-Chief Tijdschrift voor Genderstudies Chair Leiden University LGBT+ Network
3. Mart van de Kamp
Bestuurslid Regenboog Alliantie Gouda, dé belangenbehartiger voor Goudse lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer (lhbtiq+) personen Lid werkgroep Sport & Inclusie van SPORT.GOUDA Recreatief hardloper bij AV Gouda